Nieuwbouw interessant voor jou als consument, maar wel laagste productie sinds 2018
Een nieuwbouwwoning biedt de nodige voordelen voor jou als consument, maar het aanbod blijft beperkt...
De keuze is gemaakt: je gaat een woning kopen. Naast bestaande bouw kun je dan natuurlijk ook kiezen voor een nieuwbouwproject. Maar welke voor- en nadelen zitten daar aan vast voor jou als starter of doorstromer? Ronald Schumacher, VBO-makelaar in Zoetermeer en omgeving, benoemt in dit artikel de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden.
Voordelen
1. Vrij op naam
Laten we beginnen met de voordelen. Een fijne bijkomstigheid: je koopt de woning vrij op naam. Dat houdt in dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Dit is doorgaans, als je niet in aanmerking komt voor startersvrijstelling, 2 procent van de aankoopprijs. Dus als jouw woning 300.000 euro is, betaal je 6.000 euro. Zo, dat scheelt alvast een kostenpost! Vaak heb je ook een lagere rente bij je hypotheek. Dat scheelt ook weer in jouw maandlasten.
2. Geen onderhandelingsstress
Wakker liggen over welk openingsbod je gaat uitbrengen is er niet bij. De prijzen van nieuwbouwwoningen liggen vast, dus onderhandelingsstress heb je niet. Dat scheelt weer wat energie in een vaak toch al intensieve en spannende periode.
3. Kwaliteitsnorm
De nieuwbouwwoning wordt natuurlijk in een goede staat opgeleverd. Zaken zoals isolatie, duurzaamheid en bouwkwaliteit voldoen aan de huidige norm, dus die zorgen heb je in elk geval niet. Alles is spic en span en dus geen achterstallig onderhoud. En je hebt ook nog eens garantie op jouw woning.
4. Waarde
Tot slot nog een voordeel: een nieuwbouwwoning stijgt in de regel iets sneller in waarde dan een bestaande woning. Alles is nieuw en duurzaam, kortom: alles gaat langer mee.
Nadelen
1. Kopen vanaf een tekening
Een nieuwbouwwoning heeft natuurlijk een hoop voordelen, maar er zijn wel wat zaken waar je rekening mee dient te houden. Zo koop je het huis vanaf een tekening, een art impression. En die zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit, maar je kunt jouw toekomstige woning vooraf niet fysiek bezichtigen. En hetzelfde geldt natuurlijk voor de omgeving en de tuin.
2. Oplevering
En dan de oplevering: je weet nooit precies wanneer je de sleutel in handen krijgt. De projectontwikkelaar wil eerst een groot deel van het project verkopen voordat het begint met de bouwstart. Vaak ligt dat op 70 procent. En dan is er de bouwtijd: die is variabel. Kortom; pin je niet vast op een datum.
3. Weinig aanbod
Door allerlei oorzaken zoals de stifstofproblematiek, hoge grondstofprijzen en tekorten aan bepaalde producten is er momenteel weinig aanbod van nieuwbouwwoningen. Dus zie je een project dat bij jouw wensen aansluit? Zorg dat je er snel bij bent!
4. Dubbele lasten
O ja, ook nog handig om in het achterhoofd te houden. Je begint met betalen zodra je eigenaar wordt van de bouwgrond. Steeds als er een fase van het bouwproject is afgerond, ontvang jij van de bouwer een rekening. Vaak wordt dit gebruikt met een bouwdepot in de hypotheek om de rekening te betalen. Dus dat kan er voor zorgen dat je een tijdje dubbele lasten hebt.