Nieuwbouw interessant voor jou als consument, maar wel laagste productie sinds 2018
Een nieuwbouwwoning biedt de nodige voordelen voor jou als consument, maar het aanbod blijft beperkt...
Goed nieuws voor jou als woningzoekende! Met ingang van 1 januari 2024 is er meer leenruimte als jij kiest voor een energiezuinig huis. En die extra hypotheekruimte kan behoorlijk oplopen, afhankelijk van het energielabel. Lekker voor de portemonnee dus. Hieronder alles wat je moet weten.
Leennormen en financiële risico’s
Het kabinet wil dat mensen een woning kunnen financieren ‘die zo veel mogelijk aansluit op hun wensen en persoonlijke situatie’. Extra leenruimte is dan natuurlijk zeer welkom en met de aangekondigde duurzaamheidsregelingen wordt dat voor jou volgend jaar een stuk gemakkelijker. Tegelijkertijd mag de aankoop van een woning met een hypotheek niet leiden tot ‘onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens’.
Leenbedrag per energielabel
Tot zover allemaal duidelijk, maar over welke bedragen praten we? Het energielabel wordt steeds belangrijker en daarom stimuleert de overheid jou om te kiezen voor een woning met een hoog energielabel. Hoe beter het label, des te meer je kunt lenen. Dit is dan ten opzichte van jouw huis die valt in de labelcategorie E, F of G.
Energielabel nieuwe woning Extra leenbedrag voor aankoop
C, D 5.000 euro
A, B 10.000 euro
A+, A++ 20.000 euro
A+++ 30.000 euro
A++++ 40.000 euro
A++++ 50.000 euro *
* met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van tenminste tien jaar
Energiebesparende maatregelen
Het kan natuurlijk ook zijn dat je het plan hebt om energiebesparende maatregelen te treffen. Goed nieuws, want er is dan eveneens extra leenruimte beschikbaar. Je kunt hier gebruik van maken als je net een woning gekocht hebt, maar het verduurzamen van jouw huidige huis kan ook.
De extra leenruimte is niet afhankelijk van de hoogte van je inkomen en komt in plaats van het huidige vaste extra leenbedrag voor verduurzaming van 9.000 euro. De overheid stelt dat jij voor deze duurzame woningen meer verantwoord kunt lenen, omdat ‘er na verduurzaming bespaard kan worden op de energierekening.’
Energielabel nieuwe woning Extra leenbedrag energiebesparende maatregelen
E, F, G 20.000 euro
C, D 15.000 euro
A, B 10.000 euro
A+, A++ 10.000 euro
A+++ 10.000 euro
A++++ 0 euro
Alleenstaanden en oud-studenten
Ben jij alleenstaand of een oud-student? Voor die groepen komen er ook duurzaamheidsregelingen aan. Als alleenstaande kun jij vanaf volgend jaar 16.000 euro meer lenen als jouw jaarinkomen tenminste 28.000 euro is.
Verder wordt de impact van een studielening op jouw maximale leenruimte als voormalig student anders. Deze wordt per 2024 vastgesteld op basis van de actuele lasten van die studielening. Dit betekent dat hypotheekverstrekkers niet meer kijken naar de oorspronkelijke omvang van de studielening.
‘Extra aflossingen op de studielening worden hiermee beter meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Dit geeft een accuraat beeld van de maandelijkse lasten die horen bij een studieschuld waarop extra is afgelost. Dat biedt die oud-studenten meer ruimte om te lenen voor een woning’, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Subsidies
Naast de hypotheek blijven de subsidies en het Nationaal Warmtefonds beschikbaar voor verduurzaming met extra mogelijkheden voor huiseigenaren met een laag inkomen. Daarnaast bieden sommige gemeenten financiering aan via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.
Meer weten?
Ga op zoek naar een makelaar, taxateur of verhuurbemiddelaar van VBO in jouw buurt. Zij kunnen jou voorzien van advies.