Overweeg je een woning op erfpacht te kopen? Dit moet je weten!
Bij het kopen van een woning komt veel kijken, zeker als deze op erfpachtgrond staat. Als koper heb...
Mooi, je hebt een woning op het oog! Maar dan zie je ‘onder bod’ bij de advertentie staan, ai. Is alle hoop nu verloren? Wat betekenen die termen precies en heeft het nog zin om te reageren? VBO-makelaar Alex van Keulen neemt het met jou door in dit artikel.
Onder bod
Het te koop-bordje kennen we natuurlijk en spreekt voor zich. Maar wat als er bij een advertentie ‘onder bod’ staat? Is er dan nog kans op een bezichtiging of is dat bij voorbaat een kansloze missie? Bij onder bod zijn er al één of meerdere biedingen uitgebracht en hebben de verkoper en kandidaat-koper(s) mondeling overeenstemming bereikt. Bezichtigingen staan even 'on hold', maar let op: er is nog niets definitief.
In de praktijk zal een makelaar de woning vaak pas onder bod plaatsen als de onderhandelingen zijn afgerond of de inschrijving voorbij is. Feitelijk liggen dan alle biedingen op tafel.
De koop is pas rond en juridisch geldig wanneer er een getekende koopovereenkomst is. Dit noemen we het schriftelijkheidsvereiste en dat legt vast dat afspraken met betrekking tot de koop van onroerend goed schriftelijk moeten vastliggen om rechtsgeldig te zijn. Dit betekent dat een mondelinge toezegging, een bevestiging per e-mail of zelfs WhatsApp, niet voldoende zijn. Juridisch is er dan nog geen (ver)koop tot stand gekomen.
Bescherming
Het schriftelijkheidsvereiste beschermt de consumentkoper en verkoper. Een verkoper kan zolang de koopovereenkomst niet is getekend nog steeds ingaan op een andere bieding. Is de koopakte getekend? Dan kan de koper alleen nog binnen de termijn van drie dagen, ofwel de wettelijke bedenktijd, afzien van de koop.
Onder optie
Met deze term krijg je te maken als je je hebt ingeschreven voor een nieuwbouwwoning en je tot de gelukkigen behoort. Zie het als een reservering, waarbij je tot niets verplicht bent en de tijd hebt om na te denken over een eventuele koop. De verkopende partij mag het huis in deze periode niet verkopen aan een andere gegadigde.
Verkocht onder voorbehoud
In dit geval is de koopovereenkomst wél getekend, maar kun jij als consument nog onder de koop uit. Binnen de hiervoor besproken wettelijke bedenktijd of op basis van ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen in de koopakte. Denk hierbij aan een bouwtechnische keuring waarbij de kosten hoger blijken uit te vallen of een situatie wanneer je als consument de financiën toch niet rond krijgt. Bijvoorbeeld omdat de hypotheekverstrekker niet akkoord is met jouw lening.
Conclusie
Bij een onder bod is de kans klein dat je alsnog voor een bezichtiging kunt langskomen. Maar geef de hoop niet op, neem vooral contact op met de verkopende partij, want het kan natuurlijk zomaar zijn dat de onderhandelingen om welke reden dan ook stuk lopen. En laat je in dit proces bijstaan door een VBO-makelaar, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Start jouw zoektocht naar een makelaar/taxateur van VBO hier.