Aanpak woondiscriminatie hoog op agenda VBO
Discriminatie op de woningmarkt komt nog altijd voor, met name in het huursegment. VBO zet zich al j...
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster publiceren geregeld over ontwikkelingen en trends op de woningmarkt. De cijfers over het eerste kwartaal van 2024 zijn ook bekendgemaakt en wij lichten er 5 interessante weetjes voor jou uit. Wellicht komt het nog van pas bij jouw zoektocht.
1. Prijzen bestaande koopwoningen
Even bij het begin beginnen. Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 3,8 procent duurder dan in het eerste kwartaal van 2023. De jaar-op-jaarstijging volgt op vier kwartalen met een prijsdaling. Kwartaal op kwartaal stegen de prijzen voor het derde kwartaal op rij. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2023 waren koopwoningen 2,4 procent duurder.
2. Trek je portemonnee maar voor Utrecht
In welke provincie stegen de huizenprijzen het hardst? Antwoord: Utrecht met 5,7 procent, gevolgd door Groningen (5,6 procent) en Flevoland (5,2 procent). Zuid-Holland (3 procent) en Zeeland (1,7 procent) sluiten de rij. Utrecht mag dan een mooi en centraal gelegen gebied zijn, maar het is er allesbehalve goedkoop!
3. Drenthe & Zeeland populair
Het aantal woningtransacties nam in alle provincies toe, behalve Utrecht (- 0,5 procent). In dit lijstje staat Zeeland bovenaan met 22,5 procent meer woningverkopen vergeleken met het eerste kwartaal van 2023. Drenthe staat op de tweede plek met 17,7 procent. In heel Nederland waren er in Q1 van dit jaar 44.441 koophuizen die een andere eigenaar kregen. Dat is 9,9 procent meer dan in dezelfde periode van 2023.
4. De grote vier
Hoe zit het met de ontwikkelingen in de grote vier steden; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht? Kijkend naar het aantal woningtransacties is Rotterdam hier de grote winnaar met een toename van 32,6 procent, gevolgd door Amsterdam (13,4 procent), Den Haag (13,2 procent) en Utrecht (5,6 procent). In de Domstad (foto boven) was de grootste prijsstijging met 8,8 procent, in Rotterdam de kleinste met 1,9 procent.
5. Appartement versus tussenwoning
Leuk al die woningmarktcijfers, maar over wat voor soort woningen hebben we het eigenlijk? Welnu: qua transacties is er een opvallende (of misschien juist logische) grote stijging in de categorie appartementen met 26,7 procent versus vorig jaar.
En de tussenwoningen? Daar is een daling gemeten van 0,2 procent. De tussenwoning kent wel de grootste prijsstijging (5,4 procent) en het appartement (5,1 procent) zit daar niet ver uit de buurt. Verder opvallend: de vrijstaande woningen namen in prijs toe met 0,5 procent en qua transacties met 12,9 procent.
Start hier jouw zoektocht
De woningmarktcijfers vliegen je om de oren en wij kunnen ons goed voorstellen dat je het overzicht soms even kwijt bent. Schakel een VBO-makelaar uit jouw buurt in om je op weg te helpen.