Dit bedrag moest je in juli gemiddeld betalen voor een koopwoning!
Voor jou als potentieel koper of verkoper is het natuurlijk interessant om de prijzen op de woningma...
De beslissing is genomen, jullie gaan verhuizen. Je belt dan natuurlijk een VBO-makelaar, maar met wie ga je in zee? Alex van Keulen, die we kennen van zijn woonprogramma’s, vertelt in deze (video)blog waar je op moet letten bij het maken van die moeilijke keuze. Er komt namelijk meer bij kijken dan je op het eerste gezicht denkt.
Klik
Het belangrijkste is natuurlijk de welbekende klik. Er moet chemie zijn met de aan- of verkoopmakelaar en vertrouwen over en weer. Want uiteindelijk gaat deze meneer of mevrouw jullie woning verkopen en komt hij of zij geregeld over de vloer. En er is natuurlijk veel geld mee gemoeid, dus dan wil je je wel op je gemak voelen bij de betreffende makelaar.
Maar iemand alleen maar selecteren op de klik, dat is zeker niet verstandig zo leert mijn ervaring. Als je een makelaar uitnodigt, stuurt het kantoor namelijk altijd het beste paard van stal. Dan heb ik het over de vlotte babbelaars en pratende pakken, je snapt wel wat ik bedoel. Veel belangrijker, en onthoud dat echt goed, is de organisatie achter die persoon.
Verkoopplan
Let daar dus op en ga niet over één nacht ijs. Stel jezelf vragen als; hoe wordt mijn huis verkocht en wie ontfermen zich over de bezichtigingen? Is er een doordacht verkoopplan? Wat doet de makelaar als de woning niet wordt verkocht en is er aan plan B? De prijs verlagen is natuurlijk makkelijk, maar het gaat wel over jullie geld en niet dat van de makelaar.
Vergelijken
De keuze voor een makelaar bepalen mensen vaak aan de hand van het praatje aan de keukentafel en de waarde die wordt afgegeven voor de woning. Als een makelaar laag zit, dan is het verleidelijk niet voor hem/haar te kiezen en vice versa. Maar de makelaar die de hoogste waarde afgeeft, hoeft niet per se gelijk te hebben. Mijn tip: nodig meerdere makelaars uit. Als er dan twee ongeveer in de buurt van elkaar zitten, en de derde heel hoog of laag, dan weet je meteen wie er (on)gelijk heeft.
Maar het gaat er ook om hoe het verkooptraject wordt uitgevoerd, want dat is medebepalend voor de uitkomst van dat verkooptraject oftewel de opbrengst. Wie doet de bezichtigingen; de makelaar zelf of ongeschoolde medewerkers? Ook iets wat je zeker mee kunt laten wegen in je keuze.
Vakkennis
Last but not least: de makelaar in kwestie dient te zijn aangesloten bij een branchevereniging zoals VBO. Check vooraf dus of je in zee gaat met een register-makelaar! Dan ben je verzekerd van een makelaar die zijn vakkennis op peil houdt en je kunt dan in het geval van een geschil, mocht er onverhoopt iets misgaan, een klacht indienen bij een onafhankelijk orgaan. Register-makelaars beschikken namelijk over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
Bovengenoemde punten zijn allemaal zaken waar je tijdens een kennismakingsgesprek niet (meteen) over nadenkt, maar ze zijn wel belangrijk om vooraf te controleren. Doe er je voordeel mee en ik wens je heel veel succes met de aan- en/of verkoop van jullie woning!
Weten welke VBO-makelaars er in jouw buurt actief zijn? Start je zoektocht hier.