Hét vastgoedaanbod van Nederland
Bedenktijd rondom de feestdagen, hoe zit dat nu?

Bedenktijd rondom de feestdagen, hoe zit dat nu?

Marketing
23 december 2021 6 minuten

 

Gefeliciteerd! Je hebt een huis gekocht. Super leuk, maar wat als je toch ineens gaat twijfelen? Geen paniek, je hebt nog een bedenktijd. Binnen die bedenktijd kun je zonder opgave van redenen en zonder kosten weer van de koop afzien. 

Hoe lang duurt de bedenktijd?

De bedenktijd duurt minimaal drie kalenderdagen, waarvan ten minste twee werkdagen en het wordt verlengd als het eindigt in het weekend of op een algemeen erkende feestdag. In december kan de bedenktijd dus net even iets anders zijn dan normaal. We hebben het makkelijk voor je gemaakt en de actuele bedenktijden in een handig schema geplaatst. 

Koopakte ter hand gesteld op Bedenktijd eindigt om 23.59 uur
donderdag 23 december 2021 maandag 27 december 2021
vrijdag 24 december 2021 dinsdag 28 december 2021
zaterdag 25 december 2021 dinsdag 28 december 2021
zondag 26 december 2021 woensdag 29 december 2021
maandag 27 december 2021 donderdag 30 december 2021
dinsdag 28 december 2021 vrijdag 31 december 2021
woensdag 29 december 2021 maandag 3 januari 2022
donderdag 30 december 2021 maandag 3 januari 2022
vrijdag 31 december 2021 dinsdag 4 januari 2022
zaterdag 1 januari 2022 dinsdag 4 januari 2022
zondag 2 januari 2022 woensdag 5 januari 2022
maandag 3 januari 2022 donderdag 6 januari 2022

 

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De wettelijke bedenktijd gaat in op de dag dat je het door beide partijen ondertekende contract hebt ontvangen van jouw VBO-makelaar. Om twaalf uur van de laatste dag die van de bedenktijd deel uitmaakt, eindigt de bedenktijd.

Mag ik de bedenktijd ook verkorten of verlengen?

De wettelijke bedenktijd van 3 dagen staat vast. Een kortere periode dan 3 dagen mag dus niet. Heb je langer de tijd nodig?  Dat mag wel, mits de verkopende partij hiermee in heeft gestemd. 

Wederkerigheid

Wanneer de drie dagen bedenktijd voorbij zijn, is het huis pas echt van jou. Want denk eraan dat ook de verkopende partij nog mag afzien van de koop. 

Ontbindende voorwaarden

1.Voorbehoud van financiering
Is de bedenktijd voorbij, dan heb je het huis gekocht en kun je er niet meer onderuit! Tenzij je ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst hebt laten opnemen. De meest voorkomende is onder voorbehoud van financiering. Dat houdt in dat de koop niet doorgaat als het je niet lukt om de hypotheek rond te krijgen voor een bepaalde datum. Houd hiervoor rekening met een termijn van circa 6-8 weken. In deze periode moet je de financiering voor de woning rond krijgen of kun je de koopovereenkomst ontbinden als de geldlening wordt geweigerd. Vaak moet je wel een afwijzing vanuit de bank of een andere hypotheekverstrekker kunnen overleggen in deze situatie. Dit is afhankelijk van de afspraken die in het contract zijn opgenomen. Laat je hierover van tevoren goed informeren. Je kunt altijd advies inwinnen bij een financieel adviseur of natuurlijk bij jouw VBO-aankoopmakelaar. 

2. Bouwkundige keuring
Met een bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde kan je de koopovereenkomst ontbinden als uit het bouwkundig rapport blijkt dat herstel van gebreken en achterstallig onderhoud meer gaat kosten dan is afgesproken. In de koopovereenkomst geef je meestal het maximale bedrag van deze werkzaamheden aan. Valt het bedrag hoger uit? Dan heb je het recht om de koop te ontbinden. Je kunt natuurlijk ook een bouwkundige keuring uit laten voeren, voordat je tot de koop overgaat. Dan weet je direct waar je aan toe bent. 

Meer informatie en advies

Wil je meer informatie over de bedenktijd, uitleg over de koopovereenkomst of mogelijke ontbindende voorwaarden? Vraag er naar bij jouw lokale VBO-makelaar! De aankoop van een huis, doe je vaak maar één of twee keer in je leven. Zorg dat je goed voorgelicht bent, win advies in of schakel een VBO-aankoopmakelaar in. Dan weet je zeker dat het goed zit. Vind jouw lokale VBO-makelaar hier: vbo.nl. Dan kan ook jij straks zeggen: ‘Hier ben ik thuis’.