Hét vastgoedaanbod van Nederland
Commercieel vastgoed

Commercieel vastgoed

5 augustus 2021 3 minuten

 

Als makelaar of taxateur in commercieel vastgoed ben je voortdurend bezig met de wensen van je klanten te koppelen aan het aanbod van de markt. Dus hoe maak jij het verschil?

Wat is commercieel vastgoed?
Als commercieel vastgoedmakelaar begeleid je ondernemers, huurders en investeerders bij hun zoektocht naar een geschikt pand. Juist omdat er in commercieel vastgoed zoveel smaken zijn, helpt VBO je bij verdieping. Bijvoorbeeld via opleidingen, kennisevents en netwerkmogelijkheden. Zo breid je jouw kennis en netwerk in een specifiek deel van de markt eenvoudiger uit.

Wat speelt er op de commerciële vastgoedmarkt? 
VBO zet zich in voor de belangen van de branche in algemene zin, waarbij we nadrukkelijk vooruitkijken. Wij signaleren belangrijke ontwikkelingen en gaan erover in gesprek met overheden en partners. Zoals het verplichte energielabel en problematische winkelleegstand.

  • Energielabels commercieel vastgoed

De overheid stelt vanaf 2023 minimaal energielabel C verplicht voor commercieel vastgoed. Dat heeft natuurlijk grote gevolgen voor de markt. Met name aan de onderkant van de markt is het moeilijk om investeringen te financieren vanuit het rendement van een object. Tegelijk vindt ook VBO verduurzaming van commercieel vastgoed noodzakelijk. Daarom praten we met het Rijk om deze noodzakelijke verduurzaming in goede banen te leiden, zodat regels niet tot marktverstoring of problemen voor vastgoedeigenaren en bedrijven leiden. Door met de overheid in gesprek te gaan, waarborgen we de belangen van zowel makelaars en taxateurs als hun klanten.

  • Winkelleegstand

Online winkelen, corona en andere marktontwikkelingen maken dat de vraag naar fysieke winkelruimte zich niet overal even gunstig ontwikkelt. Deels een natuurlijk proces, waarbij ondernemers minder behoefte hebben aan fysieke winkelruimte. Tegelijk vormt leegstaand vastgoed een probleem voor huurders van winkelruimte in straten waarin steeds meer gaten ontstaan. Het ontsiert het aanzicht en verloedering ligt op de loer. Dat is slecht voor de resterende winkeliers, maar ook voor de eigenaren van zowel leegstaand als verhuurd vastgoed in dergelijke straten.

Daarom maakt VBO zich hard voor een flexibele omgang met bestemming van panden en voldoende budget voor transformatie en openbare ruimte. Zo houden we winkelstraten levendig en gezond, óók als de behoeften van de markt veranderen.

Waarom lid worden van VBO als makelaar of taxateur?
Er gebeurt voldoende in de markt voor commercieel vastgoed en dat vraagt om flexibiliteit en een goede antenne bij jou als makelaar of taxateur. VBO geeft je de mogelijkheid te leren van best practices van collega’s en je te verdiepen in branches en andere niches. Ook ondersteunen we je op het gebied van onder meer marketing en software. Maak bijvoorbeeld gebruik van ons CRM, speciaal gemaakt voor makelaars en taxateurs. Is dat wellicht iets voor jou? Vraag het informatiepakket aan.