De Nationale Hypotheek Garantie

Kopen Duurzaam Nieuws
17 november 2023
De Nationale Hypotheek Garantie

De NHG-grens voor hypotheekleningen stijgt per 1 januari 2024 van 405.000 naar 435.000 euro. Dat maakte de organisatie in oktober bekend. Dat betekent dat jij als woningzoekende straks misschien wel een beroep mag doen op de Nationale Hypotheek Garantie. Maar wat houdt de NHG precies in en wat zijn de voordelen? VBO-makelaar Fatima Joelfan neemt in dit artikel de belangrijkste punten met jou door.

 

Keuze
Als je straks jouw droomhuis gevonden hebt, is de volgende stap natuurlijk om de juiste hypotheek af te sluiten. Hierbij heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie, kortweg NHG. Je kunt hier in het nieuwe jaar dus alleen een beroep op doen wanneer de koopsom van jouw woning maximaal 435.000 euro bedraagt.

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is verantwoordelijk voor het beleid en de uitvoering van de NHG. Ruim 40 procent van alle koopwoningen in Nederland maakt gebruik van deze garantie, die jaarlijks opnieuw wordt bepaald via een vastgestelde methodiek, gebaseerd op de gemiddelde woningwaarde. Die bedroeg in september 2023 422.000 euro.

Bescherming 
Als koper kies je voor de NHG om bescherming te krijgen tegen financiële risico’s. De NHG komt dan ook pas in beeld wanneer je tijdens de looptijd van jouw hypotheek onverhoopt te maken krijgt met persoonlijke omstandigheden die voor inkomstendaling en betalingsproblemen kunnen zorgen. Denk hierbij aan een echtscheiding, ontslag of arbeidsongeschiktheid. De NHG fungeert dan als financieel vangnet en zoekt naar een passende oplossing.     

Lagere hypotheekrente
Een ander voordeel voor jou is de lagere hypotheekrente die je krijgt aangeboden. Dat zit zo: geldverstrekkers hebben door de NHG de garantie dat een hypotheek wordt afgelost, ondanks de financiële problemen bij hun klant. Vanwege dat weggenomen risico ontvang je als consument dus een lagere hypotheekrente. En dat is natuurlijk erg fijn voor jouw portemonnee!     

Borgtochtprovisie
Als je een NHG afsluit, dan dien je hiervoor wel eenmalig een deel van jouw totale hypotheekbedrag neer te tellen. Dit noemen we de borgtochtprovisie. Voor 2024 blijft dit met 0,6 procent ongewijzigd. Dus stel je koopt een woning van 350.000 euro, dan betaal je 2.100 euro borgtochtprovisie. Dit is ook van toepassing als je besluit je NHG-hypotheek te verhogen of wanneer je een lopende lening oversluit naar de NHG.

Extra leenruimte bij verduurzaming
Ben jij van plan om je woning te verduurzamen? Goed idee! Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor je energierekening én hypotheek. NHG biedt twee regelingen om energiebesparende maatregelen mee te financieren: het Energiebespaarbudget (EBB) en de Energie Besparende Voorzieningen (EBV).   

Bij het EBB mag je tot 6 procent (461.100 euro) boven de waarde van de woning lenen vóór uitvoering van de maatregelen. Bij het afsluiten van je hypotheek bepaal je alleen het leenbedrag. Je hoeft nog niet te weten welke energiebesparende maatregelen je neemt en hoeveel die kosten. Als je al weet welke maatregelen je treft bij het afsluiten van je hypotheek en een verbouwingsspecificatie hebt, kun je ook voor de EBV kiezen. Hierbij mag je ook tot maximaal 6 procent boven de waarde van de woning ná verbouwing (inclusief energiebesparende maatregelen) financieren.

Meer weten over de NHG?
Ga dan snel op zoek naar een makelaar of taxateur van VBO in jouw buurt.