Een energielabel, wat betekent dat nu precies?

Duurzaam
11 januari 2022
Een energielabel, wat betekent dat nu precies?

We zien ze tegenwoordig op heel veel plekken, maar wat betekenen die energielabels nu eigenlijk voor jou? Een energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw woning is. Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren, is het verplicht om een geldig geregistreerd energielabel te hebben.

 

Heb je deze niet dan loop je het risico op een boete van € 435. In 2015 kreeg iedere woning een indicatief energielabel. Voorheen ging het aanvragen van een energielabel in de meeste gevallen online. Sinds 2021 zijn de regels strenger geworden, nu is het bij verkoop verplicht een definitief energielabel over te dragen. Het aanvragen hiervan kan niet meer online. 

Welke energielabels zijn er en hoe worden deze vastgesteld?
De potentiële kopers of huurders van een woning kunnen binnen een oogopslag zien of jouw woning energiezuinig of onzuinig is. Nu is dit natuurlijk hartstikke goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Een zuinig huis heeft als voordeel dat jij een lagere energierekening hebt, maar ook dat je helpt om de CO2-uitstoot te verminderen.

Het energielabel kent de volgende klasse: A++++ tot en met G. Hoe dichter het energielabel van jouw woning bij de A++++ zit hoe zuiniger het is. Een woning met een A++++ label is goed geïsoleerd, beschikt over triple of HR++ glas, zonnepanelen en energiezuinige verwarming. 

Bij het vaststellen van een definitief energielabel word er gekeken naar de isolatie van de woning en welke installaties er nodig zijn voor ventilatie, warm water, verwarming en koeling. Dit samen vormt de maximale energiebehoefte in kWh per jaar, per vierkante meter gebruiksoppervlak.  

Hoe verduurzaam jij je woning?
Voor een onzuinige woning bestaat natuurlijk de mogelijkheid om te verduurzamen. Een aantal opties om dit te doen zijn gevelisolatie, warmtepomp, isolatieglas, dakisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen. Dit verduurzamen is helaas niet gratis, maar er zijn wel een aantal aantrekkelijke subsidies en leningen waar je gebruik van kunt maken. Kijk hiervoor op de website www.verbeterjehuis.nl   

Om te bepalen welk energielabel er bij jouw woning past is het belangrijk om een energieadviseur langs te laten komen. Hij of zij zal in 1,5 tot 2 uur alle kenmerken van jouw woning bekijken, waarna een energielabel wordt vergeven. De adviseur registreert het energielabel in de EP-Online database. Vervolgens ontvang je een PDF-document met het energielabel voor jouw woning.

Na afgifte is het label tien jaar geldig. Kosten van het energielabel zijn afhankelijk van het woningtype, beschikbare documenten en de tijd die de adviseur nodig heeft om het energielabel te bepalen. De gemiddelde prijs ligt rond € 200.  

Energielabel nodig?
Let op! Heb je plannen om jouw woning te verkopen? Vraag op tijd je energielabel aan. Het kan namelijk een tijdje duren voordat er een energieadviseur beschikbaar is. Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag jouw VBO-makelaar om advies.