Het geheim van de vierkantemeterprijs

Kopen
5 juli 2024
Het geheim van de vierkantemeterprijs

Het gebruik van vierkantemeterprijzen voor woningen heeft soms best voordelen als je snel een vergelijking wilt maken met andere huizen die te koop staan. Maar die vergelijking gaat niet altijd op, want er zijn factoren waardoor er een vertekend beeld kan ontstaan. VBO-makelaar en taxateur Ronald Schumacher vertelt jou er alles over in zijn blog.

 

1. Kwaliteit
Bedenk dat vierkantemeterprijzen geen rekening houden met de kwaliteit van de afwerking, materialen of bouwstijl van een pand. Het kan dus zomaar zo zijn dat twee woningen met dezelfde oppervlakte zeer verschillende waarden hebben, omdat de kwaliteit dus niet van hetzelfde niveau is. Let hier dus goed op bij jouw zoektocht naar een woning.

2. Locatieverschillen
De waardes van woningen kunnen sterk variëren afhankelijk van de locatie. De vierkantemeterprijzen houden vaak onvoldoende rekening met de specifieke kenmerken van de plek waar een huis staat, zoals tuinligging, nabijheid van voorzieningen, veiligheid en omgevingsfactoren.

3. Indeling
De indeling van een woning, bijvoorbeeld het aantal kamers, kan sterk van invloed zijn op de bruikbaarheid en aantrekkelijkheid van het pand. De vierkante meterprijzen reflecteren deze variaties niet adequaat.

4. Extra voorzieningen
Zaken als een tuin, balkon, parkeerplaats of gemeenschappelijke ruimtes worden niet meegenomen in de vierkantemeterprijs, hoewel ze de waarde van een woning aanzienlijk kunnen verhogen. Houd hier dus eveneens rekening mee.

5. Onderhoudstoestand
De staat van onderhoud van een woning kan sterk variëren en dat heeft weer een flinke invloed op de waarde. De vierkantemeterprijzen negeren deze factor volledig. 

Conclusie
Door bovengenoemde beperkingen kunnen vierkantemeterprijzen een vertekend beeld geven van de werkelijke waarde van een woning, waardoor ze minder bruikbaar zijn voor een accurate prijsvergelijking of waardebepaling. Staar je dus niet blind op de vierkantemeterprijzen die bijvoorbeeld op woningwebsites staan.

Schakel daarom een makelaar of taxateur van VBO in, want hij of zij kan jou helpen om woningen goed te vergelijken. En dat brengt je weer een stap dichter bij jouw droomhuis. Heel veel succes!