Hét vastgoedaanbod van Nederland
Hybride en modelmatige taxaties

Hybride en modelmatige taxaties

6 augustus 2021 4 minuten

 

Data en technologie laten haast geen sector en geen beroep onaangeroerd. Veel werk wordt makkelijker en voor sommige zaken zijn helemaal geen mensen meer nodig. Maar dat laatste wordt ook wel eens ten onrechte gedacht. Zo is het ook met modelmatig taxeren. Een manier van taxeren zónder fysieke bezichtiging door een taxateur. Is dat een volwaardig alternatief voor een reguliere taxatie? 

Wat houdt modelmatig taxeren in?
Bij modelmatige taxatie bepaal je de waarde van een pand, op basis van cijfers en statistieken. De postcode, de omvang en het bouwjaar zeggen in principe al veel over de waarde van een pand. Als je daar de actuele transactieprijs van diverse objecten in de directe omgeving aan toevoegt, ben je al een heel eind om tot een relatief betrouwbare waardebepaling te komen. Deze manier van modelmatig taxeren wordt dan ook al enkele tientallen jaren toegepast. 

Modelmatige waardebepaling in de praktijk
Modelmatig taxeren is niet meer weg te denken bij het bepalen van de waarde van woningen en vormt een nuttige aanvulling op het oordeel van een erkende taxateur. Dat is dan ook wat het volgens VBO primair is: een handig hulpmiddel dat voor een cijfermatige onderbouwde benchmark zorgt. Het voegt een kwantitatieve en objectieve laag toe aan het oordeel van een taxateur, maar het is geen vervanging of alternatief.  

Modelmatige waardebepaling is dus een nuttige aanvulling op je diensten als taxateur. Een model helpt je om nauwkeuriger en objectiever te taxeren, maar ook om je bevindingen achteraf te corrigeren. Het is een goede gewoonte voor een taxateur om zijn eigen bevindingen regelmatig met die van een model te vergelijken. 

Nationale en Europese richtlijnen
Ook instanties erkennen de waarde van modelmatig taxeren. Dat heeft geleid tot diverse nationale en Europese richtlijnen voor deze modellen. Zo heeft de Europese Bankautoriteit (EBA) op 29 mei 2020 de richtsnoeren voor het verstrekken en monitoren van leningen vastgesteld. Hierdoor is het per 30 juni 2021 voor bancaire hypotheekverstrekkers niet meer mogelijk om enkel en alleen gebruik te maken van een geautomatiseerd rapport zonder taxateur. Dit heeft er voor gezorgd dat financiers op zoek gingen naar een nieuw waarderingsmodel waarbij er een centrale rol voor de taxateur is, maar er geen fysieke inspectie van het object plaatsvindt. Oftewel de Bureauwaardering. 

De Bureauwaardering
Wat is de Bureauwaardering? Kort gezegd is het een taxatie op afstand, zonder fysieke inspectie en met ondersteuning van één of meer modelwaarden, van een woning (voor eigen gebruik). Daarbij verricht de taxateur nog steeds voldoende werkzaamheden om de verantwoordelijkheid voor zijn beoordeling te kunnen nemen. Dit model is gelanceerd door de drie brancheorganisaties NVM, Vastgoedpro en VBO en onderschreven door het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). 

Deze nieuwe hybride taxatievorm vervangt de huidige modelmatige waardebepaling waar banken gebruik van maken bij het verstrekken van woninghypotheken. Waar voorheen alleen een modelwaarde voldeed, dient er met ingang van 1 juli een oordeel geveld te worden door een, bij het NRVT ingeschreven, taxateur en dient een modelwaarde goedgekeurd of afgekeurd te worden. Deze methode mag uitsluitend gebruikt worden voor woningfinancieringen tot maximaal 90% van de Loan to Value (LTV). 

Hoe ondersteunt VBO taxateurs?
Als lid van VBO krijg je ondersteuning bij het gebruik van woningwaardemodellen. In het informatiepakket over het VBO-lidmaatschap lees je over hoe wij je helpen met het toepassen van modelmatige waardebepaling, maar ook met andere zaken. Denk aan marketing, software en kennis. VBO is er voor alle taxateurs in Nederland en werkt met haar leden aan continue kwaliteitsverbetering en aan het delen van kennis. Als lid van VBO heb je bovendien ook recht op korting op de diensten van VBO-partner Avix die taxateurs ondersteunt bij modelmatige waardebepaling. Wil je meer weten? Vraag ons gratis informatiepakket aan over het VBO-lidmaatschap. 

VBO-partner Avix
Big data is een nuttige aanvulling op het oordeel van elke taxateur. Tegelijkertijd moeten die data dan wel toegankelijk zijn voor taxateurs. Avix maakt woningwaarderapporten van individuele objecten toegankelijk voor taxateurs. Ook helpt Avix VBO-leden om woningwaarderapporten in te zetten voor leadgeneratie. Klik hier voor meer informatie.