Hét vastgoedaanbod van Nederland
Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting

5 augustus 2021 3 minuten

 

Op de Nederlandse woningmarkt is er sprake van grote schaarste. Er worden historisch weinig woningen aangeboden en de prijzen stijgen hard. Dat maakt het met name voor starters op de woningmarkt lastig om een woning te kopen. Hoe hoger de prijzen, hoe afhankelijker kopers worden van de overwaarde op een bestaande woning. 

Wat is er veranderd voor starters? 
In een poging om de positie van starters te verbeteren kondigde het Rijk daarom op Prinsjesdag 2020 aan om de overdrachtsbelasting voor deze groep af te schaffen per 1 januari 2021. Voorheen betaalden starters, oftewel huizenkopers tot 35 jaar, nog 2%. Per 1 april 2021 is deze maatregel nog iets beperkt tot een maximale koopsom van €400.000. 

Deze maatregel schiet echter het doel voorbij vindt VBO. In praktijk kunnen namelijk alle woningkopers jonger dan 35 gebruikmaken van de vrijstelling. Ook doorstromers die niet hun eerste woning kopen en dus mogelijk ook overwaarde van een bestaande woning kunnen inzetten. 

Wat is er veranderd voor beleggers? 
Als tweede maatregel werd de overdrachtsbelasting verhoogd van 6% naar 8% voor beleggers. De verhoging betreft alle vastgoedtransacties, met uitzondering van de aankoop van een woonhuis als hoofdwoning. 

Hiermee trachtte het Rijk de concurrentiepositie van investeerders en vermogende particulieren te verzwakken. Zo zouden starters op de woningmarkt snel overboden worden door beleggers, die voor hun financiering geen voorbehoud hoeven te maken. 

Onderzoek toont echter aan dat er lang niet altijd sprake is van dergelijke concurrentie. Het type en de locatie van woningen waarin beleggers investeren, overlapt slechts deels met de woningbehoefte van starters. Dat maakt het afschaffen van de overdrachtsbelasting volgens VBO voor starters slechts gedeeltelijk effectief. 

Wat is het standpunt van VBO bij overdrachtsbelasting?
Een belasting op transacties remt een markt af. Maar het vergroten van het aanbod door nieuwe woningen te bouwen is de sleutel tot een meer ontspannen markt. De gedeeltelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting kan in individuele gevallen verlichting bieden, maar heeft een prijsopdrijvend effect op de markt als geheel. Ook moeten de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar worden, net als die van de notaris, taxateur en hypotheekadviseur.

Waarom lid worden van VBO?
VBO houdt jou als lid op de hoogte van relevante ontwikkelingen op vastgoedmarkten en voorziet deze ook van duiding. We gaan daarbij uit van de belangen van onze leden en hun klanten. Ook gaan we in Den Haag het gesprek aan over een gezonde vastgoedmarkt.  

Als je lid wordt van VBO, profiteer je ook van meer praktische ondersteuning. Zo bieden we een breed dienstenpakket aan makelaars en taxateurs. Uiteenlopend van juridische diensten en ondersteuning, het Historisch Bestand tot een CRM op maat gemaakt voor de vastgoedsector. Daarnaast helpen we je je kennis op peil te houden en in contact te komen met collega’s. We organiseren kennis- en netwerkevents en bieden ook opleidingen aan. VBO biedt alles om ook als ondernemer te groeien. 

Wil je weten of het lidmaatschap van VBO ook voor jou interessant is? Vraag dan het informatiepakket aan over het VBO-lidmaatschap.