Hét vastgoedaanbod van Nederland
Wat doet een aankoopmakelaar?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Woning (ver)kopen
12 maart 2021 2 minuten

 

Droomhuis gezien? Neem je aankoopmakelaar mee!

Wanneer je een huis wilt kopen dat te koop staat bij een makelaar, adviseren wij een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar behartigt namelijk alleen jouw belang bij het aankopen van een woning.

Belangrijke beslissing

Het kopen van een huis is een belangrijke beslissing. Dat doe je maar een paar keer in je leven. De VBO-makelaar is betrokken, denkt met je mee en geeft je een passend advies. Hij of zij kan een deeldienst leveren (bijvoorbeeld alleen de onderhandelingen voeren) of kan je volledig van dienst zijn door je het gehele traject te begeleiden.

Van bezichtiging naar eindoordeel

Terwijl je checkt of het huis aan jouw wensen voldoet, kijkt de VBO-makelaar alvast verder. Hoe is de onderhoudssituatie? Zijn er gebreken? Soms zal hij of zij adviseren een bouwkundige keuring uit te laten voeren.

Als dit het huis van je dromen is, dan graaft de VBO-makelaar nog wat dieper. Hoe zit het bijvoorbeeld met bestemmingsplannen, het energielabel en milieuaspecten? De makelaar weet de gegevens snel boven water te krijgen. Daarnaast word je geïnformeerd over het te volgen biedingsproces en of er al meerdere biedingen zijn.

Van onderhandeling naar koopovereenkomst

Nu is het zaak de juiste biedingsstrategie en het beste openingsbod te bepalen. De VBO-makelaar kan je daarin objectief adviseren en bijstaan. Met een schat aan ervaring en hulp van o.a. de VBO-database weet de VBO-makelaar in hoeverre de vraagprijs met de actuele marktwaarde overeenkomt.

Gefeliciteerd! Je eindbod is geaccepteerd en de koopovereenkomst kan getekend worden, maar niet voor jouw VBO-makelaar deze grondig heeft doorgenomen.

Overdracht bij de notaris

De woning is geïnspecteerd en goedgekeurd. Het is nu slechts een kwestie van ondertekening van de akte van levering bij een notaris. De notaris zorgt voor je inschrijving bij het Kadaster. Champagne! De sleutels zijn voor jou.

Kijk voor een aankoopmakelaar bij je in de buurt op www.vbo.nl.