Wat mag je wel of niet veranderen in en rondom jouw woning? Bekijk het in deze handige brochure!

Kopen Juridisch
26 juni 2024
Wat mag je wel of niet veranderen in en rondom jouw woning? Bekijk het in deze handige brochure!

Mag ik uitbouwen of een extra verdieping realiseren? Zijn er beperkingen bij het graven in de grond? Mag ik een dakkapel plaatsen? Allemaal vragen waar jij je als (potentiƫle) koper van een woning mee bezighoudt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom een speciale brochure voor consumenten gemaakt. Daar staat veel praktische informatie in wat jou wel eens goed van pas kan komen.

 

Als je interesse hebt in het kopen van een woning is het belangrijk dat je op de hoogte bent van alles wat er is toegestaan in en rondom het huis. Welke bouw- en gebruiksactiviteiten mogen wel en wat mag er niet? En hoe zit het met het perceel waarop de woning staat en het aanleggen van een parkeerplaats in de voortuin?

Stuk voor stuk zaken die van invloed zijn op jouw woongenot én die ook juridisch van belang zijn. Want voor je het weet zit je bij De Rijdende Rechter en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Om consumenten een handje te helpen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de brochure 'De koop van een woning en het omgevingsrecht' gepubliceerd. VBO heeft hier ook aan meegeholpen.

Bekijk hier de brochure De koop van een woning en het omgevingsrecht.

Omgevingswet
Op 1 januari 2024 trad de Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt een groot aantal wetten. Alle regels die gaan over de fysieke leefomgeving - regels over onderwerpen zoals ruimte, bouwen, infrastructuur, milieu, natuur en water - zijn daardoor in principe onder de paraplu van één wettelijke regeling gebracht.

De Omgevingswet geeft het Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten handvatten om het beleid rondom de fysieke leefomgeving vorm te geven en regels te stellen die voor iedereen bindend zijn.

VBO-experts uit jouw buurt
Heb je nog vragen over het omgevingsrecht of gerelateerde zaken? Zoek hier een VBO-makelaar uit jouw buurt.