Zonder VBO-makelaar een woning verkopen, is dat verstandig?

Verkopen
5 oktober 2023
Zonder VBO-makelaar een woning verkopen, is dat verstandig?

Als doorstromer kun je ervoor kiezen om je woning zelf op de markt te zetten en te verkopen. Alleen of dat verstandig is? Makelaar en taxateur Ronald Schumacher benadrukt de toegevoegde waarde van de VBO-verkoopmakelaar voor jou als consument in dit spannende proces.

 

Ontzorgen
Om te beginnen is een VBO-verkoopmakelaar er natuurlijk vooral voor om te ontzorgen. Het scheelt je als onervaren verkoper veel uitzoekwerk, stress en andere hoofdbrekens. Daarbij weet je ook dat het op de markt zetten van jouw woning op een correcte wijze gebeurt. Dus schakel die VBO-verkoopmakelaar uit jouw buurt in en leun lekker achterover. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Geremd en probleemoplossend
Wat ik in de praktijk geregeld hoor, is dat kandidaat-kopers zich soms geremd voelen omdat ze met de verkoper zelf in overleg zijn. En dat kan een nadeel zijn. Tegen een makelaar durven ze namelijk gemakkelijk te zeggen; hé, die muur ziet er écht niet uit. Dat durven ze tegen de verkoper dan weer niet te zeggen. Dat is dus een ander voordeel van het inschakelen van een VBO-makelaar.

De VBO-verkoopmakelaar denkt probleemoplossend mee, bijvoorbeeld door in dit specifieke geval aan te geven dat de muur makkelijk te herstellen is. Dit is natuurlijk een heel makkelijk voorbeeld, maar probleemoplossend meedenken zodat een probleem geen probleem meer is, dat is een meerwaarde van de VBO-verkoopmakelaar.     

Gebreken
Als er bouwkundig iets scheelt, en het wordt niet gemeld bij de verkoop, ondanks dat er lijsten zijn om gebreken aan te geven, dan heb je achteraf wel een probleem. Een VBO-verkoopmakelaar is daar gespitst op. Niet alleen bouwkundige gebreken, maar ook over andere zaken als bijvoorbeeld erfdienstbaarheden die voor een verkoper misschien logisch zijn, maar die toch wel eens worden vergeten door een onervaren verkoper.

Financiën
Onderhandelen, ja het is beter onderhandelen met een ervaren VBO-makelaar, die ook belangrijke randvoorwaarden niet vergeet zodat er achteraf geen onduidelijkheden zijn. En de makelaar vindt het een sport om het beste onderhandelingsresultaat eruit te halen, dat is een win-winsituatie.

De vraag is of je als consument financieel voordeliger uit bent wanneer je zelf je woning verkoopt. Aan het einde van de streep kost alles je toch meer (onderzoeks)tijd en misschien toch ook weer extra geld. Daarbij is een verkoop gewoon een heel spannend proces, waarbij je als consument toch van A tot Z begeleid wilt worden.

Ga hier op zoek naar de VBO-verkoopmakelaar uit jouw buurt.