Als consument online informatie vinden over je ideale woonplek

Kopen Verkopen Huur Duurzaam Juridisch Innovatie Video
1 december 2023
Als consument online informatie vinden over je ideale woonplek

Ook als consument kun je tegenwoordig online veel handige informatie vinden die van pas kan komen wanneer je een woning gaat kopen of verkopen. Zie het als een verkenningsfase waarbij je alvast wat voorwerk verricht. VBO-makelaar Alex van Keulen, die we kennen van zijn tv-programma’s over wonen, geeft je in deze korte (video)blog een aantal tips.

 

Gelukkig gaan ook de makelaars en taxateurs met hun tijd mee. Vroeger kwamen zij aanzetten met alle informatie over bijvoorbeeld de woonomgeving of een bestemmingsplan, maar tegenwoordig kun je als consument ook al het nodige doen. Digitaal is er een hoop te vinden als het gaat om relevante informatie en data over de woningmarkt. Maar wat zijn goede bronnen?  

Ruimtelijke plannen
Wil je meer te weten komen over bestemmingsplannen en woningbeleid in jouw gemeente? Ga dan naar ruimtelijkeplannen.nl. Deze website is een handig portaal als het gaat om ruimtelijke plannen in Nederland. Bestemmingsplannen, structuurvisies en algemene regels gemaakt door gemeenten, provincies en het Rijk zijn hier te vinden.

Leefomgeving
Als je gaat verhuizen naar een andere stad, wil je natuurlijk informatie over je nieuwe woonomgeving. Denk aan de voorzieningen in de wijk, zoals een kinderdagverblijf, sportschool, apotheek of supermarkt. Wat is de afstand van jouw woning tot die faciliteiten?

En hoe is het gesteld met de geluidshinder en luchtkwaliteit bijvoorbeeld? Als woningzoekende met bijvoorbeeld astma zou dat misschien wel eens de doorslag kunnen geven. Als je hierover meer wilt weten, dan biedt ‘Check je plek’ zeker uitkomst. Je hoeft hier alleen het gewenste adres in te vullen en voilà.    

Bodem 
Maar er zijn meer aspecten die meewegen in een verhuisbeslissing. De bodemkwaliteit is ook geen onbelangrijke en daarvoor kun je terecht bij het bodemloket. Je krijgt daar inzicht in de bij de overheid bekende gegevens. Denk aan bodemkwaliteitskaarten, rapporten en je kunt zien waar vroeger (bedrijfs)activiteiten hebben plaatsgevonden die extra aandacht verdienen omdat ze de bodemkwaliteit beïnvloed kunnen hebben. En voor zaken omtrent de fundering ga je naar KCAF.nl.

Kortom; er is al heel veel informatie voor jou als consument beschikbaar. Alleen het interpreteren ervan, dat vraagt om vakkennis. Daarvoor heb je toch écht een VBO-makelaar nodig.

Ga nu meteen op zoek naar de VBO-makelaar in jouw buurt.