Boek Alex van Keulen: handige tips voor jou als (ver)koper

Kopen Verkopen Taxatie Nieuws
15 april 2024
Boek Alex van Keulen: handige tips voor jou als (ver)koper

In het boek ‘Wat de gek ervoor geeft’ van VBO-makelaar en tv-persoonlijkheid Alex van Keulen staan ook handige tips die jou als (ver)koper goed van pas kunnen komen op de zo woelige woningmarkt. Dus koop het boek, want dat kan jou wel eens flink wat geld schelen.

 

"Consumenten moeten zich beseffen dat ze bij de zoektocht naar een woning heel veel geld gaan uitgeven onder hoogspanning", zegt Van Keulen in gesprek met VBO. "Ik dacht altijd: wie zit er nou op een boek van mij te wachten? Maar toen kwam ik tijdens de opnames voor Uitstel van Executie Willem en zijn jonge gezin tegen. Hij was voor 150.000 euro de mist in gegaan door de ouderdomsclausule."

Ouderdomsclausule 
Deze clausule betekent dat de verkoper van een oude woning, bijvoorbeeld uit de jaren ’30, ingedekt is tegen gebreken die door de ‘ouderdom’ sneller kunnen ontstaan in het pand dan bij een moderne woning. Als je als koper akkoord gaat met die ouderdomsclausule, ben je dus aansprakelijk voor de gevolgen van eventuele gebreken. Willem wist dat niet.

Van Keulen: "Dat had zo eenvoudig voorkomen kunnen worden. Als hij had geweten wat dat inhield, had hij niet getekend. Toen dacht ik: ik moet dat boek gewoon schrijven. Al voorkom ik maar dat één persoon een kat in de zak koopt, dan is mijn doel al bereikt."

Op 19 maart van dit jaar lanceerde Van Keulen zijn boek ‘Wat de gek ervoor geeft’ tijdens de Beurs Eigen Huis. De reacties waren erg positief en de landelijke media wisten de geboren Utrechter te vinden. Zo schoof hij aan bij Humberto en Radio 1 en tijdens de beurs kwam RTL Boulevard langs voor een item.

"De eerste dag dat het boek in de winkel lag, zijn er meteen heel veel exemplaren verkocht en moest er bijbesteld worden. Het is een leuk en inspirerend voor makelaars én consumenten. Ik ben losse verhalen gaan schrijven, waarbij ik anekdotes en vakinhoudelijke kennis met elkaar heb verweven. Ik heb het bewust niet te ingewikkeld gemaakt. Het gaat vooral over het kopen en verkopen van een huis en alles wat er voor kan komen, van echtscheiding tot overlijden en van arbeidsongeschiktheid tot executieveiling."

Gelukzoekers
Zaken waar je als consument geen weet van hebt, passeren de revue. Daarom is het bepaald geen overbodige luxe om het boek aan te schaffen. "Het is heel belangrijk om je te laten bijstaan door een VBO-makelaar of een VBO-taxateur, vooral om het juridische deel van alles goed ingekleed te hebben. Het gaat om veel geld, dus laat je bijstaan door een deskundige. Controleer of je met een makelaar te maken hebt van een branchevereniging zoals VBO, want een fietsenmaker verkoopt tegenwoordig ook huizen. Iedereen kan en mag zich makelaar noemen tegenwoordig. Daar komen gelukzoekers op af en dat kan verkeerd uitpakken met alle gevolgen van dien."

Scroll gerust nog eens rond op vbo.nl, want op deze website vind je meer artikelen én video’s waarin Alex van Keulen praktische tips geeft voor jou als woningzoeker- of verkoper.

Op zoek naar een makelaar en/of taxateur van VBO? Begin jouw zoektocht hier