Overdrachtsbelasting: alles wat je moet weten

Kopen
12 januari 2024
Overdrachtsbelasting: alles wat je moet weten

Bah, overdrachtsbelasting. Heb je net een dure woning gekocht, komt er wéér een kostenpost bij. Maar je ontkomt er nou eenmaal niet aan, dus kun je maar beter goed op de hoogte zijn. VBO-makelaar en voormalig hypotheekadviseur Fatima Joelfan neemt in deze (video)blog de belangrijkste zaken met je door.

 

Tarieven
De overdrachtsbelasting is een belasting die je per persoon moet betalen bij de aankoop van een woning. Het gaat dan om bestaande bouw. Afhankelijk van jouw situatie kent de overdrachtsbelasting verschillende tarieven die variëren van 0 tot 10,4 procent. Koop je een woning waar je zelf in gaat wonen? Dan geldt in de basis een tarief van 2 procent van de woningwaarde. Dus bij een bedrag van 300.000 euro praten we dan over 6.000 euro aan overdrachtsbelasting.     

Startersvrijstelling
Speciaal voor starters is er een vrijstellingsregeling, waardoor het zomaar kan zijn dat jij geen overdrachtsbelasting hoeft af te dragen en nét wel die nieuwe bank of eettafel kunt kopen. Maar let op: er zijn wel een paar voorwaarden!  

-        Leeftijdgrens: minimaal 18 jaar en jonger dan 35 jaar

-        Je mag niet eerder gebruik gemaakt hebben van deze vrijstelling.

-        Maximale koopsom € 510.000,- (2024), was € 440.000,- (2023)

-        Woning is bestemd voor eigen bewoning 

Grens
De maximale koopsom voor de vrijstelling is van € 440.000,- (2023) naar € 510.000,- (2024) gegaan. In sommige gevallen kan het gunstig zijn om de overdracht in het nieuwe jaar plaats te laten vinden, de dag van overdracht is namelijk leidend. Dus let hier goed op als je in de periode rond de jaarwisseling een woning koopt. Dat kan je weer wat kosten schelen.

Partner voldoet niet/wel aan leeftijdsgrens
Het kan natuurlijk zijn dat je met jouw partner een huis koopt en dat één van jullie jonger is dan 35 en de ander niet. In dat geval geldt de vrijstelling voor één persoon, er van uitgaande dat hij/zij aan de overige voorwaarden voldoet. De ander betaalt wel het tarief van 2 procent.

Ander type woningen
Hoe zit het met de overdrachtsbelasting bij andere type huizen? Voor woningen die niet als hoofdverblijf dienen, zoals een vakantie- of verhuurwoning, geldt het hoge tarief van 10,4 procent. De overheid wil daarmee ontmoedigen dat woningen als niet-hoofdverblijf worden gekocht en dat de woningvoorraad ten goede komt aan kopers die de woning zelf gaan bewonen.