Schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning

Kopen Juridisch Video
12 januari 2024
Schriftelijkheidsvereiste bij aankoop van een woning

En dan is het gelukzalige moment daar: de makelaar belt jou met het verlossende woord dat het bod is geaccepteerd. Fantastisch natuurlijk! De makelaar gaat vervolgens aan de slag met de koopakte, maar wat zijn jouw rechten in dit stadium? Is de woning nu echt van jou? VBO-makelaar Fatima Joelfan gaat in deze (video)blog dieper in op het begrip ‘schriftelijkheidsvereiste’.

 

 

Rechtsgeldig
Bij de aankoop van een woning door een particulier is het schriftelijkheidsvereiste een belangrijk juridisch aspect dat zowel kopers als verkopers nauwlettend moeten volgen. Dit vereiste legt namelijk vast dat afspraken met betrekking tot de koop van onroerend goed schriftelijk moeten vastliggen om rechtsgeldig te zijn.

Bescherming
Dit betekent dat een mondelinge toezegging, een bevestiging per e-mail of zelfs WhatsApp niet voldoende zijn. Juridisch is er dan nog geen (ver)koop tot stand gekomen, ook al zijn hier in de loop der jaren de nodige rechtszaken over geweest. Het schriftelijkheidsvereiste beschermt de consumentkoper en verkoper.

Alle afspraken liggen vast in een schriftelijke koopovereenkomst om onduidelijkheden te voorkomen. Maar ook de verkoper wordt beschermd. Een verkoper kan zolang de koopovereenkomst niet is getekend nog steeds ingaan op een andere bieding.

Voorkom teleurstelling
De koopovereenkomst die doorgaans wordt opgesteld door een makelaar of notaris moet door beide partijen getekend zijn voordat hier rechten aan ontleend kunnen worden. Mijn advies: doorloop dit proces snel en adequaat, zodat je de koopovereenkomst spoedig kunt ondertekenen. Zo voorkom je teleurstellingen.

Laat je begeleiden
Een aankoopmakelaar van VBO kan je meer vertellen over deze schriftelijkheidsvereiste en jou in dit proces adviseren en begeleiden. Ook heeft hij of zij kennis van zaken om de inhoud te controleren op juistheid en vooral ook te bekijken of deze jouw belangen optimaal beschermt. 

Dit document staat vol met juridische zaken en het is dan ook belangrijk om te weten waar je voor tekent om zo alle rechten en plichten duidelijk op je netvlies te hebben. Ga meteen op zoek naar de VBO-makelaar bij jou in de buurt.