Welke financieringsmogelijkheden heb ik bij het kopen van een huis?

Kopen
25 augustus 2023
Welke financieringsmogelijkheden heb ik bij het kopen van een huis?

Door de stijgende rente wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen. Immers, je maandlasten vallen hoger uit dan pakweg een jaar geleden bij hetzelfde leenbedrag. Gelukkig staat daar tegenover dat de prijzen van woningen ook weer iets zijn gedaald. Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

 

Hypotheek
"Zorg dat je goed voorbereid bent en weet hoe hoog je hypotheek mag zijn, voor je op een woning biedt", zegt Michael Troost, VBO-makelaar in Rotterdam. "Een berekening die je op een website laat doen, is  niet voldoende. Maak echt een afspraak met een hypotheek-adviseur." Dit laatste heeft wel een nadeel, het is niet gratis. "Toch is dit absoluut nodig", meent ook Olivier van der Kuil, VBO-makelaar in Apeldoorn. "Het voorkomt vaak veel teleurstellingen."

Bij een hypotheek-adviseur of een bank krijg je helder hoeveel je exact kunt lenen op basis van je inkomen en eventuele andere schulden, zoals bijvoorbeeld een studieschuld. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden. 

Sparen en schulden aflossen
Sparen, het klinkt ouderwets, maar dat is het niet. De aankoop van een huis wordt een stuk makkelijker als je wat eigen geld hebt. Weet je dat je over enige tijd een huis wilt kopen, begin dan gelijk met sparen. Naast sparen is ook aflossen van leningen van belang. Soms realiseer je je niet eens dat je een lening hebt, bijvoorbeeld bij een telefoonabonnement, waar je maandelijks voor je toestel betaalt.

Maar dit levert wel een BKR-notering (Bureau Krediet Registratie) op. Neem daarom contact op met je provider of je het resterende bedrag in één keer kunt betalen. Dit geldt ook voor een eventuele studieschuld. Je hoeft pas twee jaar na afstuderen te beginnen met aflossen, maar als het gelijk lukt, begin er dan meteen aan. Zeker als je nog bij je ouders woont en bent begonnen met werken. Dan kun je flink aflossen! 

Familie
Veel ouders of grootouders willen hun kinderen graag helpen bij de aankoop van een huis. De bekende jubelton is begin 2023 afgeschaft. Toch mogen ouders of grootouders nog wel iets belastingvrij schenken. In 2023 is dit een bedrag van € 28.947, als het wordt besteed aan een eigen woning.

Ook is er een algemene jaarlijkse vrijstelling. Daarnaast is het wellicht mogelijk om een familiehypotheek bij je ouders af te sluiten. Het is dan wel zaak om dit goed vast te leggen voor de belastingdienst en de notaris. Veel ouders schelden hun kind dan jaarlijks een bedrag kwijt door het bedrag van de schenkingsvrijstelling op papier te schenken. 

Duurzaamheid
Wil je je nieuwe huis verduurzamen? In dat geval zijn er ruimere mogelijkheden voor de hypotheek. Er zijn zelfs mogelijkheden voor subsidie. Zo kun je tot 106 procent van de waarde van de woning financieren als je deze in de komende tijd gaat verduurzamen. Daarnaast mag je dan ook meer lenen, zo weet Van der Kuil. Hij merkt dat niet iedereen van deze mogelijkheden op de hoogte is. Kijk hier naar de opties voor 2024.

"Ik vraag altijd even door", vertelt hij. "Zo heb ik onlangs nog mensen blij kunnen maken door ze te vertellen dat ze € 9.000 meer konden lenen met hun inkomen dan ze dachten. Dit omdat het om een investering in energiebesparende maatregelen ging. Vraag hier dus altijd naar bij je hypotheekadviseur." 

Misschien kom je bij het warmtefonds zelfs in aanmerking voor een rentevrije lening van € 10.000. Check voor de mogelijkheden vbo.nl, regionaalenergieloket.nl, milieucentraal.nl en warmtefonds.nl.  

Meer weten?
Op deze website is nog veel meer informatie te vinden over het financieren van je droomhuis en andere relevante zaken. Vind hier een VBO-makelaar uit jouw buurt.