Zonder VBO-aankoopmakelaar een huis kopen, is dat verstandig?

Kopen
25 augustus 2023
Zonder VBO-aankoopmakelaar een huis kopen, is dat verstandig?

Hoe kom ik aan mijn droomhuis? Een vraag die veel mensen bezighoudt. Hoewel de grootste gekte op de woningmarkt voorbij lijkt, valt het niet mee om het hoofd koel te houden. Want in de meeste gevallen ben je nog steeds niet de enige gegadigde. Gelukkig is er de VBO-aankoopmakelaar om je bij te staan in dit spannende traject en te zorgen dat je geen impulsieve beslissingen neemt.

 

Duidelijkheid
Het begint natuurlijk bij weten hoeveel geld je kunt lenen. VBO-makelaar Olivier van der Kuil gaat daar altijd als eerste over in gesprek. "Zo voorkom je teleurstellingen. Mensen vullen vaak een online calculatie in en daar komt een bedrag uit. Maar die checkt niet of je bijvoorbeeld een BKR-notering (Bureau Krediet Registratie, red.) hebt. Daarnaast gaat het er ook om hoeveel je zelf wilt uitgeven. Als jij een erg dure hobby hebt, is het verstandig om financieel niet tot het uiterste te gaan. Dat zijn dingen die ik probeer helder te krijgen. Dan weten we in welke prijscategorie we kunnen zoeken."

Zoekwerk
Het zoeken naar de woning doen zoekers zelf of met hulp van de VBO-aankoopmakelaar. "Soms heeft de klant al een huis op het oog, soms besteden ze het zoekwerk volledig uit. Maar vaak zoeken we samen", zegt Patricia Wilkes, VBO-makelaar in onder andere Rotterdam. Het voordeel van een VBO-aankoopmakelaar is dat hij of zij de lokale markt goed kent. “Het gebeurt wel eens dat iemand alleen in een bepaalde wijk zoekt, maar dat wij weten dat een deel van een andere wijk dezelfde sfeer heeft. Dan stellen wij voor om daar ook eens te gaan kijken”, aldus Wilkes. 

Serieuze gegadigde
Met een VBO-aankoopmakelaar aan je zijde word je als koper vaak serieuzer genomen door de verkopende makelaar. Want als jij een bod doet, moet deze een inschatting maken of jij de geboden prijs kunt ophoesten. Als er een aankoopmakelaar bij betrokken is, dan weet de verkopende partij dat de financiën zijn besproken. Hierdoor is er meer zekerheid.

"Het is voor beide partijen vervelend, als de financiering niet rondkomt. De verkoper moet opnieuw de markt op en de koper moet in het ergste geval een boete betalen. Dat is iets dat je niet wilt", verduidelijkt Van der Kuil. Om deze reden kijkt de verkopende partij niet alleen naar de hoogste prijs, maar ook naar bijvoorbeeld hoe serieus de koper overkomt. 

Bieden
Heb je na een aantal bezichtigingen je droomhuis gevonden? Dan zou je in de verleiding kunnen komen om maar zo hoog mogelijk te bieden en ontbindende voorwaarden achterwege te laten. Daar zou de VBO-aankoopmakelaar wel eens op de rem kunnen trappen.

"Als verkoper heb je de plicht gebreken te melden, maar de koper heeft ook een informatieplicht. Wij raden daarom altijd aan om een bouwkundige keuring te doen", vertelt Wilkes. Daarnaast stelt de VBO-aankoopmakelaar een reëel bod voor. Want hoe graag je het huis ook wilt hebben, meer betalen dan het waard is, is nooit verstandig. Al was het alleen maar omdat het dan lastig wordt om de financiering rond te krijgen. 

Papierwerk
Tot slot zorgt de VBO-aankoopmakelaar dat al het papierwerk juridisch klopt en compleet is. En dat is prettig, want als koper heb je meestal geen idee van alle regels en wetgeving. Een aankoopmakelaar bespaart je dus een hoop tijd en vaak ook geld. Op deze website vind je de VBO-aankoopmakelaar uit jouw buurt.