Energiebesparing en subsidies: tips voor starters

Duurzaam
25 augustus 2023
Energiebesparing en subsidies: tips voor starters

Als starter is het vaak al lastig genoeg om een woning te kopen. Hierdoor kun je niet al te kieskeurig zijn op het energielabel. Daarnaast blijft er doorgaans weinig geld over om te verduurzamen of je hebt te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE) die dat moet regelen. Toch kun je ook als starter veel doen om je energierekening naar beneden te krijgen.

 

Subsidies en leningen
Natuurlijk is er de subsidie die de overheid verstrekt als je grote isolatiemaatregelen toepast, zoals dak-, vloer-, of wandisolatie. Bij twee maatregelen tegelijk kun je maar liefst 30 procent van de kosten terugvragen en bij één maatregel 15 procent. Dat betekent wel dat je zelf nog een bedrag moet ophoesten. Hiervoor zijn gelukkig interessante financieringsmogelijkheden beschikbaar. Zo kun je je woning met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot 106 procent financieren als je ook energiesparende maatregelen neemt, het zogenaamde energiebespaarbudget. 

VBO-makelaar en financieel adviseur Olivier van der Kuil, werkzaam in de omgeving Apeldoorn, merkt dat niet iedereen van de mogelijkheden op de hoogte is. “Ik vraag altijd even door. Zo heb ik onlangs nog mensen blij kunnen maken door ze te vertellen dat ze 9.000 euro meer konden lenen met hun inkomen dan ze dachten. Dit omdat het om een investering in energiesparende maatregelen ging. Vraag hier dus altijd naar bij je hypotheekadviseur.”

Lokale verschillen
Het is interessant om te kijken wat jouw gemeente doet. Sommige gemeentes zijn namelijk erg gul als het om energiebesparing gaat. Zo zijn er gemeentes die zelf nog een extra subsidie verstrekken of startersleningen hebben. Ook verstrekken sommige gemeentes bespaarpakketten met bijvoorbeeld radiatorfolie en andere handige spullen. Vaak kun je ook een gratis energiecoach laten komen die met je door je huis loopt. Wat er binnen jouw gemeente op dit gebied mogelijk is, vind je op www.regionaalenergieloket.nl

Nationaal Warmtefonds 
Bij het door de overheid ingestelde Nationaal Warmtefonds kun je terecht voor een gunstige lening. Sinds kort is het zelfs mogelijk om via dit fonds € 10.000 rentevrij te lenen als je inkomen lager is dan € 60.000. Mooie kans dus, juist voor starters. Zie hiervoor; www.warmtefonds.nl. Ook VvE’s kunnen hier een lening afsluiten. 

Vragenlijst
"Ik wijs kopers altijd op www.milieucentraal.nl", zegt VBO-makelaar Joost Verbaas uit Den Haag. Daar kun je een vragenlijst invullen en dan komt er een advies uit dat bij jou past." Zijn ervaring is dat starters een appartement kopen. "In dat geval ben je afhankelijk van de VvE. Dan kun je bijvoorbeeld niet zomaar zonnepanelen plaatsen of je dak isoleren. Niet elke VvE is even actief. Maar wie weet kun je daar als nieuwkomer wel een bijdrage aan leveren."

Kleine dingen
Overigens kun je ook zonder grote verbouwingen al veel aan je energieverbruik doen. Kleine dingen kunnen hierin het verschil maken. Denk daarbij aan radiatorfolie aanbrengen, een radiatorventilator, tochtstrippen en overal ledlampen aanbrengen. Dat zijn zaken die niet veel kosten en geen ingrijpende verbouwing vragen. Soms kun je ze zelfs gratis krijgen via je gemeente of elektriciteitsleverancier. Op milieucentraal.nl vind je verder nog handige tips.

Gedrag
Misschien wel de belangrijkste manier om energie te besparen: pas je gedrag aan. Kleed je warm en zet de thermostaat lager, douch korter en doe lampen achter je uit. Dat laatste geldt ook voor apparatuur die je niet gebruikt. Bekijk hoe oud de keukenapparatuur is. Een koelkast van 15 jaar oud verbruikt jaarlijks 360 kWh. Een nieuwe met energielabel C ongeveer 150 en eentje met energielabel A zelfs maar 110 kWh. Bij een elektriciteitsprijs van €0,40 per kWh, scheelt dat €100 per jaar. 

Handige sites met bespaartips zijn; regionaalenergieloket.nl, milieucentraal.nl en de website van je energieleverancier. Al een woning op het oog of op zoek naar een duurzaam huis? Laat je informeren door een VBO-makelaar bij jou in de buurt. Begin hier jouw zoektocht